Sembrando Futuro

L'aposta municipalista

De les bullangues a les lluites actuals pels municipis lliures a Catalunya

de (Escritor)

Arreu es multipliquen les experiències populars que volen canviar les coses. Per aconseguir-ho comencen pel que és més proper, l’autogovern. Sota aquesta «aposta municipalista» s’arremolinen diferents elements de política local en forma de candidatures alternatives forjades per la societat civil.

En aquest sentit, Catalunya té una tradició particular arrelada a la proposta federalista i de municipi lliure de Pi i Margall. De forma menys institucional, la trobem tant en el protagonisme anarquista durant les vagues de lloguer i lluites del segle passat com en l’autogestió de la Revolució de 1936. Més recentment, quan encara era inquestionable el règim del totxo, l’experiència de les CUP o les candidatures del Vallès (entre d’altres), han posat sobre la taula l’alternativa d’un municipalisme emancipador.

Tard o d’hora aquests projectes hauran de bregar amb les institucions. Així doncs, hi ha dues tensions que tiben de manera recurrent la seva existència: una, entre els moviments i els partits; l’altra, dins la temptació de la gestió política.

No obstant, l’actual implosió del règim de la Segona Restauració espanyola ha deixat al descobert una estructura corcada i amarada de franquisme. Aquest llibre constitueix una fórmula collectiva d’organitzar una mirada al passat, de reflexionar sobre les possibilitats i limitacions d’aquestes alternatives, per a pensar, en definitiva, un present emancipatori.

Escritor
Colección
~ Virus Editorial. Colección Ensayo
Materia
Ciencias humanas y sociales, Política, Filosofía política
Idioma
  • Català
Sello
Virus Editorial
EAN
9788492559619
ISBN
978-84-92559-61-9
Fecha publicación
01-04-2015
Páginas
200
Formato
Rústica
Rústica
15,00 €
SIN IVA 14,42 €
Añadir al carrito

Libros relacionados